5 leuke gezelschapsspelletjes voor kleuters

Ben je op zoek naar leuke spelletjes die geschikt zijn voor kleuters? Zoek niet verder, want op deze pagina delen we de 5 leukste geszelschapsspelletjes voor kleuters. Van leuke bordspellen tot kaartspellen en meer: doe hier inspiratie op!

Wat zijn geschikte spelletjes voor kleuters?

Als je op zoek bent naar geschikte kinderspelletjes voor kleuters, is het wel zo handig om te weten waar je op moet letten. Want welke spelletjes vinden kinderen van 4 jaar, 5 jaar of 6 jaar nu écht leuk?

Kleuters gaan voor het eerst naar de basisschool en leren in hun kleuterjaren een heleboel. Tellen, rekenen, binnen de lijntjes kleuren… educatieve spelletjes die bijdragen aan de ontwikkeling van een kleuter zijn dan ook altijd een leuke cadeautip. 

Ook is het belangrijk om te letten op de duur van het spel. Een kleuter heeft in het algemeen nog geen enorme spanningsboog en een spel spelen dat een paar uur duurt… tja, dat zal geen geschikt spelletje zijn voor een kleuter.

Kies spelletjes die bij voorkeur maximaal 15 tot 20 minuten duren: een ideale tijdsduur voor een kleuter. En hoe ouder het kind wordt, hoe langer het zich vaak kan concentreren. Een spelletje kopen dat geschikt is voor over een paar jaar, kun je ook altijd cadeau geven!

De 5 spelletjes die we op deze pagina met je delen, zijn allemaal geschikt voor kleuters.

1. Mijn Eerste Monopoly bordspel

Monopoly: wie kent het niet? Ook voor kleuters is er een geschikt Monopoly-variant te koop, namelijk de “Mijn Eerste Monopoly” junior uitgave van dit klassieke bordspel. 

De ene zijde van het bordspel is geschikt voor kinderen van 4 tot 5 jaar. Daar leren ze spelenderwijs tellen en combineren. De andere zijde van het bord is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is meer gefocust op lezen en simpele rekensommetjes.

Mijn Eerste Monopoly

2. The Floor is Lava

Ideaal voor kleuters met een niet al te grote spanningsboog: The Floor is Lava! Voor dit spel hoeft een kleuter niet eens aan tafel te zitten, maar is de hele huiskamer onderdeel van het spel. 

De regels zijn simpel: verplaats jezelf over de gekleurde matten, zonder de vloer te raken… want de vloer is van lava! 

De kleurenwijzer bepaalt naar welke mat je moet springen om jezelf in veiligheid te brengen. Een superleuk, interactief spel voor kleuters.

The Floor is Lava

3. Stef Stuntpiloot

Dit spel is al jaren oud maar nog steeds een hit onder kinderen en ook kleuters. Stef vliegt in zijn vliegtuigje steeds langs het kippenhok van elke speler. Kun jij je eigen kippen beschermen tegen stuntende Stef en druk je op tijd de arm omhoog om Stef naar de volgende speler door te sturen? Goed bezig!

Ben jij de beste piloot en blijven jouw kippen leven? Dan win jij het spel! 

Stef Stuntpiloot

4. UNO Junior

Als je een beetje thuis bent in de wondere wereld van spelletjes, dan ken je UNO ongetwijfeld. Maar wist je dat er ook een UNO Junior variant is, speciaal voor kleuters?

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Je hebt de keuze uit drie spelniveaus, geschikt voor verschillende leeftijden. Elke cijferkaart heeft namelijk een bijpassende afbeelding van een dier, zodat ook kinderen die nog geen cijfers kennen of kunnen lezen mee kunnen spelen.

UNO Junior

5. Twister Junior

Ook van het populaire spel Twister is er een variant voor kleuters te vinden: Twister Junior! Ook dit spel is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

De mat is dubbelzijdig en ook de draaiwijzer bevat twee zijden, geschikt voor twee spelniveaus. Het spel is geschikt voor twee tot vier spelers en een superleuk spelletje voor kleuters om met elkaar óf met het hele gezin te spelen!

Twister spel

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Leukebordspellen.nl.