Geef je speelgoed als cadeau? Let op deze keurmerken!

Kinderspeelgoed moet aan behoorlijk wat eisen voldoen. Speelgoed moet veilig zijn, van goede materialen gemaakt zijn en voldoen aan een aantal keurmerken om deze punten te garanderen. 

Daarnaast is het ook fijn als speelgoed tegen een stootje kan. Hierdoor gaat het speelgoed nog langer mee en kan je kindje er langer dan 1 jaar mee spelen! Waar je op moet letten bij aankoop van speelgoed, vertellen we je in dit artikel.

Speelgoed keurmerken

Keurmerken

Een keurmerk is een handig hulpmiddel om een duurzame en veilige keuze te maken als het gaat om het kopen van speelgoed. Een keurmerk geeft ook aan of het speelgoed veilig is, van goede materialen gemaakt is en er geen giftige stoffen zijn gebruikt bij de productie. Het is dan natuurlijk  wel zo fijn dat je weet waar een keurmerk voor staat. Daarom vind je hieronder een rijtje met de verschillende keurmerken waar je op moet letten. 

CE

Het CE keurmerk staat voor Conformité Européenne. Dit keurmerk is verplicht onder de speelgoedbranche en geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Speelgoed zonder CE-markering mag namelijk niet aan kinderen worden gegeven. Hier kunnen bijvoorbeeld chemische stoffen in zitten, het kan licht ontvlambaar zijn of technische niet goed ontworpen zijn. Let bij aankoop van speelgoed dus goed op dit keurmerk!

NEN-EN71

Het NEN-EN71 is een serie dat bestaat uit verschillende veiligheidsnormen voor speelgoed. Alle soorten speelgoed dat in de Europese Unie wordt verkocht moet aan dit keurmerk voldoen. De NEN-EN71 norm gaat over de mechanische en fysieke eigenschappen van speelgoed. Zo wordt er bepaald waar een stuk speelgoed aan moet voldoen zodat een kind het niet kan inslikken of zijn vingers er tussen kan klemmen. Andere delen uit de NEN-EN 71 serie gaan in op de chemische eigenschappen en de brandveiligheid. 

ASTM

Speelgoed met een ASTM keurmerk wordt in een laboratorium getest op kwaliteit en de veiligheid voor kinderen van verschillende leeftijden. In dit laboratorium wordt getest of houten speelgoed niet splintert, er geen giftige stoffen aanwezig zijn, geen scherpe hoeken, of er kleine onderdelen zijn, de stabiliteit, of het speelgoed tegen een stootje kan en of onderdelen niet zomaar loslaten. Speelgoed met het ASTM keurmerk wordt op allerlei punten getest, waardoor je kindje er zo veilig mogelijk mee kan spelen.

PEFC

PEFC is een internationaal keurmerk voor hout- en papierproducten. PEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification (Programma voor de erkenning van bos certificeringssystemen).

Dit keurmerk wordt gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties en garandeert dat hout- en papierproducten verzameld zijn uit een duurzaam beheerd bos. Daarnaast kom je het PEFC-keurmerk tegen op speelgoed gemaakt van hout of waarin houtvezels zijn verwerkt. 

FSC

Het FSC, afkorting voor Forest Stewardship Council, is een internationale organisatie die zich inzet voor wereldwijd behoud en verantwoord bosbeheer. Bij het FSC keurmerk ligt de focus voornamelijk op het verzamelen van hout en papier van beheerde bossen, dus niet op het garanderen van kwaliteit. Daarnaast kom je dit keurmerk net als PEFC ook tegen op speelgoed gemaakt van hout of waarin houtvezels zijn verwerkt. 

Spiel gut

Spiel gut is een Duits keurmerk. Speelgoed met dit keurmerk is getest op veiligheid, speelwaarde, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en het design. Spiel gut controleert ook of speelgoed schadelijke stoffen bevat zoals cadmium.

Speelgoed kopen, waar let je op? 

Wanneer je kind lekker aan het spelen is wil je geen zorgen maken dat het speelgoed breekt. Het speelgoed moet natuurlijk goed, stevig en veilig zijn. Maar waarom is het zo belangrijk? Let op onderstaande punten bij het kopen van speelgoed. 

Veiligheid staat voorop

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk. Je wilt niet dat je kindje zich bezeert of een stuk speelgoed inslikt. Koop daarom altijd speelgoed met een CE keurmerk. Met de CE-markering geeft een fabrikant aan dat het speelgoed voldoet aan de EU-veiligheidsvoorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dit keurmerk moet op ieder speelgoed te zien zijn. Als dat niet zo is, dan raad ik je aan om dit speelgoed niet te kopen.

Daarnaast is de NEN-EN71 norm ook aan te raden bij aankoop van speelgoed. Deze norm bepaald waar speelgoed aan moet voldoen waardoor stikgevaar wordt voorkomen. Speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar mag geen kleine onderdelen bevatten die makkelijk kunnen loskomen, breken, losgepeuterd of verwijderd kunnen worden zoals knopen, kralen en oogjes. Kinderen van deze leeftijd hebben namelijk de neiging om speelgoed in hun mond te stoppen en kunnen in kleine onderdelen stikken. Safety First!

Let op het leeftijdsadvies

Bij speelgoed wordt onderscheid gemaakt tussen speelgoed dat geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar en speelgoed voor oudere kinderen. Dit wordt aangegeven met de tekst ‘niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’. Het verschil zit hem in kleine onderdelen van het speelgoed. Kinderen onder de 3 jaar willen van alles in hun mondje stoppen en kunnen daardoor in kleine onderdelen stikken of op onderdelen kauwen die vervolgens afbreken. 

Goede materialen zijn erg belangrijk

Speelgoed gaat in de meeste gevallen snel kapot. Je kleintje gooit en speelt er namelijk mee. Dan is het wel zo fijn als het speelgoed tegen een stootje kan en het scheelt als ouder een hoop centjes. 

Kies bij aankoop van nieuw speelgoed voor houten speeltjes met een FSC keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat het hout uit een beheerd bos komt. Daarnaast is houten speelgoed ecologischer en veiliger dan plastic. Houten speelgoed bestaat namelijk uit 100% afbreekbare onderdelen en is niet heel vervuilend.

Feitje; hout is ontzettend moeilijk kapot te krijgen met kleine kinderhandjes. Kiest jij ook voor speelgoed dat gemaakt is van goede materialen?

Geef speelgoed cadeau dat aan alle keurmerken voldoet 

Op zoek naar de ideale cadeau? Geef speelgoed cadeau dat aan alle keurmerken voldoet. Als je hiervoor kiest ben je verzekerd van de veiligste, duurzaamste en beste speelgoed voor je kindje. Het speelgoed heeft namelijk geen stikgevaar, is gemaakt van de beste materialen, bevat geen chemische stoffen en bevordert het speelplezier. 

Pak ook groots uit met een cadeau dat aan alle keurmerken voldoet én milieuvriendelijk geproduceerd is. Al het speelgoed van Green Toys is bijvoorbeeld 100% gerecycled en is gemaakt van gerecycled materiaal zoals oude plastic melkflessen. Door gerecycled plastic te gebruiken zorgt Green Toys ervoor dat het materiaal niet als afval in het milieu beland. Veilig én fijn voor het milieu!

Extra tip: Houd waarschuwingen en terugroepacties in de gaten

Houd websites zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Europese alarmsysteem Rapex goed in de gaten. Op deze websites vind je namelijk een overzicht met meldingen over onveilig speelgoed. Zeker bij nieuw speelgoed is het fijn om hier doorheen te bladeren. Daarnaast stuurt de Consumentenbond in sommige gevallen een terugroep bericht uit als blijkt dat bepaald speelgoed niet veilig is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Getestspeelgoed.nl.