7x de leukste zwemdiploma cadeautips

Hoera, je zoon, dochter of kleinkind gaat afzwemmen. En bij deze bijzondere mijlpaal hoort natuurlijk een leuk cadeau. Ontdek hier 7 leuke cadeautips voor het behalen van een zwemdiploma.

Afzwemmen cadeau

Afzwemmen: wat zijn leuke cadeaus?

Een belangrijke mijlpaal voor je kind, nichtje, neefje of kind van vrienden: afzwemmen! Of het nu voor zijn/haar A-diploma, B-diploma of C-diploma gaat afzwemmen, het is en blijft een spannende gebeurtenis. En als het diploma dan in the pocket is, dan wil jij als trotse ouder, tante, oom, familielid of vriend(in) dit natuurlijk belonen met een leuk cadeautje.

Maar wat zijn nu leuke cadeaus om te geven na het afzwemmen? We delen wat leuke tips met je.

1. Cadeautjes gerelateerd aan afzwemmen

Bij verschillende webshops kun je leuke, themacadeautjes kopen voor het behalen van een zwemdiploma. Wat dacht je van een mok, handdoek of medaille? Je kunt het cadeautje soms zelfs personaliseren door de naam van het kind op het cadeautje te laten drukken. 

2. Leesboekjes over zwemmen

Kinderen van alle leeftijden vinden het leuk om voorgelezen te worden óf zelf te lezen, want daar zijn ze inmiddels ook oud genoeg voor als ze hun zwemdiploma op zak hebben. Hoe leuk is het om een boek cadeau te geven dat gaat over zwemmen, of zelfs over afzwemmen?

3. Speelgoed voor in het zwembad of water

Nu je kindje ein-de-lijk kan zwemmen, is er niets leuker dan met je kind naar het zwembad gaan of in de zomer lekker in de zee of in een plas te zwemmen. Waterspeelgoed voor in het zwembad of op het strand is dan ook een superleuk cadeau om te geven.

Wat denk je bijvoorbeeld van waterspeelgoed, een zwemband of luchtbed of flippers en een snorkel?

4. Zeemeerminstaart

Vind jouw kind het ook geweldig om zeemeermin te spelen in het zwembad of in de zee? Maak de beleving nóg leuker met een échte zeemeerminstaart. Veel speelplezier gegarandeerd.

5. Playmobil zwembad/strand

Een heel leuk cadeau als jouw kind graag met Playmobil speelt. Er zijn namelijk genoeg leuke speelgoedsets van Playmobil die gerelateerd zijn aan het zwembad of het strand. Altijd leuk om cadeau te krijgen!

6. Duikspeelgoed

Dit is een leuk cadeau voor kinderen die hun B- of C-diploma halen. Ze durven dan al wat langer onder water te blijven en vinden het superleuk om te duiken. Deze duikringen en duikstaven in vrolijke kleuren zinken naar de bodem van het zwembad en kunnen opgedoken worden.

7. Snoep

Snoep: altijd een goed cadeau en de perfecte beloning voor een kind dat zijn of haar zwemdiploma haalt. Hoe leuk is dit doosje voor het behalen van Zwemdiploma A of B, met heerlijke dolfijnensnoepjes? En, extra handig als je zelf niet bij het afzwemmen kan zijn: dit cadeautje kan je laten opsturen!

Brievenbus cadeau Zwemdiploma A met gratis wenskaart

Koop bij:

bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juli 2024 - 03:05
Brievenbus cadeau Zwemdiploma B met gratis wenskaart

Koop bij:

bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juli 2024 - 03:05

Wanneer haalt een kind zijn/haar A-diploma?

Het eerste zwemdiploma dat een kind kan halen is het A-diploma. De adviesleeftijd om te starten met zwemmen is 4,5 tot 5 jaar. Veel kindjes halen dan ook hun eerste zwemdiploma (het A-diploma) in hun kleuterjaren. 

Hoe lang het duurt om een A-diploma te halen, is verschillend per kind. Gemiddeld duurt het anderhalf jaar voordat een kind zijn of haar A-diploma haalt, wanneer het kind ongeveer één uur in de twee weken naar zwemles gaat.

Als het kind vaker naar zwemles gaat, bijvoorbeeld elke week of zelfs meerdere keren per week, dan kan een kind in sommige gevallen wat sneller afzwemmen en zijn of haar zwemdiploma halen.

Sommige kinderen doen er wat langer over. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

Verschillende oorzaken waardoor kinderen er langer over doen zijn:

  • De leeftijd waarop het kindje begonnen is met zwemles. Kinderen die al wat ouder zijn, halen vaak iets sneller hun zwemdiploma dan wanneer het kind erg jong begint met zwemles en nog een te grove motoriek heeft. 
  • Een mogelijke motorische achterstand of lichamelijke beperkingen. Kinderen die moeite hebben gehad met het leren lopen of fietsen of lichamelijke beperkingen hebben, kunnen ook bij zwemles problemen ondervinden en er wat langer over doen om te leren zwemmen. 
  • Angst voor water. Het komt veel voor dat kinderen bang zijn voor water. Het is dan erg moeilijk (soms zelfs bijna onmogelijk) om aan zwemles te beginnen. Het duurt gewoon wat langer voordat de angst weg is bij het kind. 
  • De lichaamsbouw en drijfvermogen. Kinderen met meer drijfvermogen kunnen sneller leren zwemmen dan kinderen met minder drijfvermogen. Ook hier geldt weer: hoe ouder het kind, hoe beter het drijfvermogen vaak is.

 

Sommige basisscholen bieden ook schoolzwemmen aan. Dat gebeurt vaak in groep 3, maar er zijn steeds minder scholen die aan schoolzwemmen doen. Dat komt omdat veel kinderen al ver voor groep 3 hun zwemdiploma(‘s) hebben gehaald, waardoor schoolzwemmen eigenlijk overbodig is geworden.

Wanneer haalt een kind zijn/haar B-diploma?

Waar het dus zeker een jaar tot anderhalf jaar duurt voordat een kind zijn of haar A-diploma haalt, gaat dat met een B-diploma een stuk sneller. Die wordt vaak al binnen 3 maanden behaald en dus kan een kind op zin vijfde of zesde jaar ook al prima afzwemmen voor zijn of haar B-diploma.

Met een B-diploma op zak, kan een kind met kleren aan zwemmen, onder water oriënteren en zelf uit het water klimmen.
Ook kan het kind van de kant af duiken en door het gat zwemmen. Ook leert het kindje een bepaalde zwemslag, vaak schoolslag, voor langere tijd vol te houden en de techniek te verbeteren.

Wanneer haalt een kind zijn/haar C-diploma?

Het C-diploma is het laatste ‘normale’ zwemdiploma dat een kind kan halen. Dit duurt vaak vier maanden en kan direct na het behalen van het B-diploma gehaald worden.

Na het C-diploma kan een kind nog verder gaan en andere diploma’s halen, voor bijvoorbeeld zwemvaardigheid of reddingszwemmen.