10x cadeaus en speelgoed voor kinderen van 3 jaar

Hoera! Je dochtertje of zoontje, één van je neefjes of nichtjes of een ander kindje in je vriendenkring of familie is 3 jaar geworden. Ben je op zoek naar een leuk cadeau? Bekijk hier de leukste cadeautips voor peuters van 3 jaar.

Leuke cadeautips voor de verjaardag van 3-jarige kinderen

Zoek je een origineel en passend cadeau voor de derde verjaardag van een peuter? Bekijk hier leuke cadeautips voor kinderen van 3 jaar. Ook wel zo handig: alle cadeaus kun je online bestellen. 

1. Peuterfietsen en peutersteps

Een kindje van 3 jaar kan nu al goed lopen. Om het lopen van het kindje nog verder te verbeteren, is een leuk cadeau voor een driejarige een peuterfiets (bijvoorbeeld een loopfiets of driewieler) of een peuterstep. Zoek naar een fietsje dat geschikt is voor kindjes vanaf 98 cm. De framemaat van een fiets die geschikt is voor kinderen van 3 jaar is 14 inch (of groter natuurlijk, zodat het kindje over een tijdje op de fiets kan fietsen).

2. DUPLO

Kinderen van 3 jaar kunnen al goed zelfstandig met grote blokken bouwen. DUPLO is dan ook een superleuk om cadeau te geven op het verjaardagsfeestje van een 3-jarige. 

3. Educatieve spelletjes en educatief speelgoed voor kinderen van 3 jaar

In hun peutertijd leren kinderen veel nieuwe dingen. Kinderen zijn vaak dol op educatieve spelletjes en speelgoed. Het is leuk om mee te spelen én ze leren er ook nog eens wat van. Educatieve spelletjes en educatief speelgoed is dan ook altijd leuk om cadeau te geven aan kindje dat 3 jaar wordt. 

4. Speelgoed voor in het water en/of de zandbak

Peuters kunnen zich al goed zelf vermaken met speelgoed, zolang de ouders maar een oogje in het zeil houden. Hieronder vind je leuk speelgoed voor buiten, in het water (in bad of in een zwembadje in de zomer) of in de zandbak waar je een 3-jarige ongetwijfeld blij mee maakt.

5. Speelgoedkeukentje

Dit is toch de kinderdroom van iedere 3-jarige? Een kinderkeukentje is een absolute hit onder kinderen van 3 jaar, zowel jongetjes als meisjes kunnen zich hier eindeloos mee vermaken. Koop ook direct leuke extra’s voor in het keukentje, zoals houten pannetjes, groenten en klittenbandfruit waar kinderen mee kunnen spelen in het keukentje.

6. Spelletjes voor kinderen van 3 jaar

Met kindjes van 3 jaar kunnen ouders ook al eenvoudige spelletjes spelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderpuzzels met wat grotere stukken, memory-spelletjes, verstoppertje, kleur- of zoekspelletjes. 

7. Kindertablet

Op een speciale kindertablet kunnen peuters spelenderwijs leren tellen, kleuren en vormen herkennen en nog veel meer. Deze leerzame spelletjes zijn echt een hit onder peuters! Op zo’n kindertablet kan een kindje ook filmpjes kijken en muziek luisteren, uiteraard onder het toeziend oog van de ouders.

8. Wobbel

De Wobbel laat zien dat ook simpel-ogend speelgoed een heel leuk cadeau kan zijn voor kinderen. De Wobbel is een houten, gebogen plank die multifunctioneel gebruikt kan worden. Dit speelgoed stimuleert de creativiteit en fantasie van een peuter, want de Wobbel kan werkelijk alles zijn. Een glijbaan, een hangmat, een stoel of een keukentje: je kunt er alle kanten mee op. Ook stimuleert de Wobbel de motorische ontwikkeling van peuters op verschillende wijzen.

9. Kinetisch zand

Met kinetisch zand kunnen kinderen zich heerlijk vermaken én je maakt ouders ook een stuk blijer met kinetisch zand dan met normaal zand. Want die kleintjes in de zandbak nemen complete emmers zand mee terug het huis in. Zo blijf je stofzuigen… Kinetisch zand is wat plakkeriger, het heeft wat weg van klei en kun je veel makkelijk opruimen. Een ideaal cadeau voor kinderen van 3 jaar die zich zowel binnenshuis als buitenshuis lekker kunnen vermaken met dit kinetisch speelzand.

10. Dikke stiften

Een tekening maken vindt bijna elk kind van 3 jaar wel leuk. Een ideale activiteit als het buiten wat minder goed weer is. Geef een kindje van 3 jaar wat dikkere potloden en stiften, die kunnen ze beter gebruiken dan dunne potloden en stiften. Ook leuk: raamstiften. Zo kan het kindje samen met zijn of haar ouders een tekening op het raam maken, bijvoorbeeld voor kerst, zijn of haar verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid. En ook wel zo fijn: je haalt het er met een sopje weer heel makkelijk af.

Cadeautips kinderen

Wat geef je een kind van 3 jaar cadeau?

Of je nu zelf kinderen hebt of niet, het kan best lastig zijn om een cadeau voor een 3-jarige te scoren. Want wat zijn nu leuke cadeaus voor een peuter van 3 jaar?

Om te bepalen welke cadeaus goed passen bij deze leeftijd, kijken we eerst naar de vaardigheden van een peuter. Een kindje van 3 jaar kan:

 • Goed lopen/rennen
 • Al redelijk praten en is tot 75% goed verstaanbaar voor anderen
 • Fietsen op een driewieler
 • Al zindelijk zijn of bezig zijn om zindelijk te worden
 • Tekenen, kleuren en/of verven

Wat geef je op de verjaardag van een 3-jarige?

De ontwikkeling van een peuter gaat razendsnel. Als ouder zul je dan ook al best een verschil merken nu je kindje bijna 3 jaar is, dan toen hij of zij nog 2 jaar was. Misschien gaat je kindje al een tijdje naar de peuteropvang en leert het daar met andere kinderen spelen, spelletjes doen, tellen, tekenen, knutselen en nog veel meer.

Maar als een kind zijn of haar derde verjaardag viert, wat geef je dan cadeau?

Juist omdat de ontwikkeling van een kindje in deze leeftijd zo snel gaat en een kindje van 3 jaar volgend jaar zelfs kleuter wordt, zijn cadeaus die bijdragen aan de ontwikkeling van de peuter altijd een goed idee. 

Je merkt dan ook dat een peuter van 3 jaar al wat uitdagender speelgoed aankan dan een peuter van 2 jaar. Speelgoed of spelletjes die te maken hebben met tellen, kleuren en vormen zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor kinderen van 3 jaar. Dit zijn ook onderwerpen waar ze volop mee bezig zijn op de peuterspeelzaal.

Een kindje van 3 jaar leert op deze leeftijd bovendien goed om met andere kinderen te spelen, maar kan zich vaak ook al een tijdje zelf vermaken. Cadeautjes waarmee de 3-jarige zichzelf kan vermaken, of juist cadeautjes die leuk zijn om te delen met andere leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld buitenspeelgoed of spelletjes, zijn ook leuke cadeautips.

Wat is leuk speelgoed voor een kind van 3 jaar?

Spelen met speelgoed: welk kind van 3 jaar is daar nu niet dol? Wil je speelgoed cadeau doen? Dit is leuk en passend speelgoed voor een kind van een 3 jaar:

 • Klei, bijvoorbeeld van Play-Doh
 • Vingerverf
 • Dikke kleurpotloden of stiften
 • Waterspeelgoed voor in bad of het zwembadje buiten
 • Muziekinstrumenten voor peuters
 • Verkleedkleren
 • (Hand)poppen
 • DUPLO of Lego
 • Puzzels